Jordrotter

På enkelte steder har jordrottene (vånd) invadert Lindøya. Dette skaper store problemer for de som har fått dette dyret i hagen. Det viser seg at rottegift har liten eller ingen effekt på disse dyrene. www.lindoya.no har snakket med noen som har dette som fagfelt og her er svaret.

Det verserer mange teknikker og metoder for å bli kvitt jordrotter (vånd). Et råd som går igjen er at de elektroniske boksene som skal virke skremmende (lage støy/vibrasjoner) ikke fungerer – i beste fall er det bare lommeboken din som blir skremt! Da skal bråk med gressklipper o.l. være mer effektivt.

Her er noen av tipsene:

  • Spyle gangene fulle med vann (drukner/jager). Jorden må være våt fra før – ellers renner vannet vekk.
  • Stikk grener av hegg i hullene (avskyr lukten) – de liker visstnok heller ikke hvitløk, møllkuler, solbær eller gressløk.
  • Stapp spekesild i hullene! Jordrottene avskyr visstnok lukten! (Det kan vi tenke oss flere som gjør, usj). Dette er et tips vi leste på Hageselskapets hageprat i fjor sommer.
  • Rottefeller med eple eller gulrot som åte. Sett helst fella ved åpningen, og under en kasse e.l. slik at ikke fugler eller andre mindre dyr kommer i den!

Planteforsk har gitt ut et hefte om Vånd og våndskader, det kan bestilles fra hjemmesidene deres, og koster kr. 20,-

Eksos i gangene regnes ikke for effektivt, da vånden plugger igjen hullet/gangen når den kjenner fremmed lukt – og finner seg en ny vei.

Det gjelder å lage det mest mulig utrivelig. Gjenntråkking av gangsystem, fylling av ganger med vann, jordbearbeiding er faktorer som pleier å sette fart i jordrottens flytteplaner.

Til slutt:
Rottegift fungerer IKKE i følge Planteforsk – det aktive stoffet i rottegiften (warfarin) har vitamin K som motgift. Dette får vånden i seg automatisk gjennom føden. Gift er uansett en kortvarig løsning, du får tatt vånden der og da, men så lenge du har vånd i hagen, betyr det at hagen din er et ideelt tilholdssted – og du kan vente deg besøk senere. Dette kan også komme av dine omgivelser, har du dyrkningsjord som ligger brakk i nærheten, er det å be om vånd på besøk. Et er sikkert jordrotter elsker gammel eng og hager som ikke blir stelt og kan ikke fordra forstyrrelser eller katter.

Lykke til med jakten!

Info til hytteeiere