Brunsnegler

De siste årene har vi registrert stadig flere brunsnegler på Lindøya.

Følgende er hentet fra Bærum kommunes hjemmeside:
Iberiaskogsneglen (Arion lusitanicus) også kalt brunsnegle ble første gang registrert i Norge i 1988. Antagelig kom den til Norge i forbindelse med innførsel av blomster og jord. Den sprer seg forholdsvis sakte ved egen hjelp, så det meste av spredningen har antagelig foregått ved transport og salg av planter og jord.

I Spania og Portugal, der arten er naturlig, begrenses omfanget av det tørre klimaet. I Norge er det fuktig, hvilket gir brunsneglene optimale forhold for å spre seg. Den har heller ingen naturlige fiender i Norge, som andre snegler. Pga. det uappetittlige slimet, holder pinnsvin, padder, frosk etc. seg borte fra disse sneglene.

For de som er plaget av brunsneglen er det på høyt tid å begynne å gjøre noe med dette nå. Sneglene har overvintret som unge individer nede i jorda. Så snart temperaturen i jorda stiger opp mot 6 grader begynner de å våkne til liv. De blir voksne i juni – august og legger egg om sommeren og høsten, så det lønner seg å starte tidlig med bekjempelse. Sneglene er tvekjønnet og kan legge opptil 400 egg hver. Hver snegl du får tatt før egglegging har betydning for antallet i neste generasjon.

Hva kan man gjøre?

  • Plukk snegler tidlig. Bruk for eksempel pølseklype eller ta på gummihansker. Sneglene dør om de fryses ned eller om man heller varmt vann over dem. Deretter kan de jo graves ned og bli en del av jordsmonnet. I tørt vær gjemmer sneglene seg. De er mest aktive i fuktig vær og i skumringen.
  • Bearbeid bedene i tørt vær. De små sneglene blir utsatt for sol og tørke, noe de tåler dårlig.
  • Lag en øl-felle. Grav ned en plastboks, men la to-tre centimeter stikke over jorda, ellers kan også Løpebillene falle nedi. Løpebillene er viktige for hagen, og de spiser snegleegg. Boksen fylles med øl, eller en blanding av sukkervann og gjær. Fornyes hver annen eller tredje dag.
  • Hold hagen ren og ryddig. Løft på bøtter, potter, planker og lignende og fjern eventuelle snegler og egg.
  • Klipp plenen ofte. En kortklipt plen gjør at jorda holder seg tørrest mulig og at sola kommer til på fine dager.
  • Kontroller nyinnkjøpte planter og jord. Fjern eventuelle snegler og egg.
  • Lag barrierer langs hagegrensen eller rundt bed/grønnsakhage. Du kan bruke sagmugg, kalk (eggeskall), sand, sjømatskall eller aske.
  • Fjern døde snegler. Lukten fra de døde sneglene tiltrekker andre snegler. Brunsneglene spiser sine døde artsfeller.
  • Legg ut åte. Bruk for eksempel løvetann, kålblader, banan, katte- eller hundemat. Samle inn sneglene om kvelden når de kommer til åtet.
  • La Løpebiller og små hussnegler være. Disse spiser snegleegg

Noen egne erfaringer:
Vi har funnet snegler på gressplen, i blomsterbed og til og med på gruslagte veier.
Vi har i høst plukket snegler daglig. Jeg synes det er ekkelt å ta i sneglen og har derfor gått til innkjøp av en stor pinsett. Vi legger sneglene i sterkt saltvann, da dør de umiddelbart.

Info til hytteeiere